Nistagmus oftalmologic, Nistagmusul – Oftalmologie

Cum se evaluează oftalmologic copilul cu nistagmus

Nistagmusul este un fenomen caracterizat prin mișcări repetate și involuntare ale globilor oculari. În funcție de modul în care se desfășoară aceste mișcări, nistagmusul poate fi orizontal, vertical sau rotator. În funcție de cauza nistagmusului, aceste mișcări involuntare pot apărea la ambii ochi sau la un singur ochi.

Nistagmusul este frecvent asociat cu afecțiuni oculare caracterizate prin scăderea acuității vizuale sau cu afecțiuni neurologice. Nistagmusul poate fi congenital sau dobândit.

Pe lângă acesta, mai este întâlnit și nistagmusul latent sau nistagmusul manifest latent. Foarte multe persoane cu nistagmus congenital prezintă o scădere a acuității vizuale, multe prezentând chiar orbire. Nistagmus oftalmologic rar persoanele cu nistagmus congenital pot conduce o mașină și majoritatea au mari dificultăți în viața de zi cu zi în ceea ce privește dobândirea unei educații corespunzătoare, găsirea unui loc de muncă și interacțiunile sociale.

Acest lucru se întâmplă din cauza acuității vizuale foarte scăzute care însoțește nistagmusul congenital. Există și alte tipuri de tratamentul vederii vitaly ostrovsky dobândit, nistagmus oftalmologic apărând în general la vârsta adultă.

Aceste tipuri sunt frecvent asociate cu probleme de echilibru și de cele mai multe ori nistagmusul dobândit este un simptom al unei boli neurologice. Strabismul poate acompania frecvent nistagmusul congenital și acompaniază aproape întotdeauna nistagmusul latent. Pacienții care suferă de strabism au vederea în spațiu afectată vederea stereoscopicăceea ce duce la probleme de coordonare.

Se consideră că nistagmus oftalmologic dobândit are o incidență de 1 la de indivizi.

nistagmus oftalmologic huliganii video privează

Nistagmusul poate fi congenital, idipoatic sau asociat cu în detrimentul vederii problemă senzorială. Cauza directă a nistagmusului este nistagmus oftalmologic de instabilitatea sistemului motor care controlează mișcările oculare. Nistagmusul congenital apare foarte devreme, fiind de cele mai multe ori prezent de la naștere, în timp ce nistagmusul dobândit apare mai târziu în viață, putând fi rezultatul unui accident sau al unei boli neurologice, în special nistagmus oftalmologic unei boli ce afectează neuronii motori ai sistemului nervos.

Mișcările involuntare ale globilor oculari care caracterizează nistagmusul sunt produse de funcționarea anormală a zonelor din creier care controlează mișcarea oculară. Labirintul zona din urechea medie responsabilă cu reglarea echilibrului static și dinamic ajută la controlul mișcărilor oculare. Nu este asociat cu alte boli neurologice sau ale globilor oculari.

Nistagmusul congenital nu este sesizat de către pacient, însă structura ochilor miopia hiperopie observat de către cei apropiați. În cazul în care aceste mișcări involuntare ale nistagmus oftalmologic oculari sunt ample, acuitatea vizuală scade. Intervenția chirurgicală poate ajuta la recuperarea acuității vizuale.

Mai rar nistagmusul congenital poate fi determinat și de afecțiuni congenitale ale globului ocular. Boala a fost împărțită în două categorii: nistagmus aferent de tip senzitiv care apare în urma afectării globului ocular, cu scăderea acuității vizuale datorată bolilor oculare congenitale și nistagmus eferent infantil idiopatic cauzat de activitatea anormală a mușchilor oculomotori.

Nistagmusul prezent încă de la naștere sau care apare în primele 2 luni de viață apare cel mai frecvent în urma unor afecțiuni neurologice sau este nistagmus idiopatic. Nistagmusul care apare după luni de viață este cauzat de deficitul aferent senzitiv. Nistagmusul care apare în boala numită albinism debutează tot după vârsta de luni. Nistagmusul ce debutează după vârsta de 6 luni este considerat nistagmus infantil latent, cu debut întârziat sau nistagmus al copilăriei și are un prognostic mai grav.

Cum se evaluează oftalmologic copilul cu nistagmus

Ambele tipuri de nistagmus congenital afectează ambii ochi, mișcările fiind simetrice. Mișcările involuntare sunt în general orizontale și dispar în timpul somnului.

Fenitoina, un medicament antiepileptic, alcoolul consumat în exces și medicamentele sedative pot afecta funcția normală a labirintului aflat în urechea internă. Alte cauze sunt: traumatismele craniene în urma accidentelor de circulație, afecțiunile urechii interne precum labirintita și boala Meniereaccidentele vasculare cerebraledeficitul de tiamină vitamina B1 și deficitul de vitamina B Orice afecțiune neurologică a sistemului nervos central precum scleroza multiplă poate determina nistagmus în cazul în care zonele responsabile de controlul nistagmus oftalmologic globilor oculari sunt afectate.

Aproape toți pacienții cu albinism boală caracterizată prin depigmentarea cutanată, a foliculilor piloși și a irisului prezintă nistagmus.

Navigare primară

Alte cauze de nistagmus dobândit sunt: dezvoltarea anormală a controlului mișcărilor oculare în copilărie, retinopatia pigmentară, anomaliile de refracție ale globului ocular miopia forte sau astigmatismul și cataracta congenitală. Cel mai frecvent întâlnit tip de nistagmus dobândit este cel nistagmus oftalmologic cauză vestibulară. Nistagmusul de cauză vestibulară se însoțește și de alte simptome, precum tinitus și hipoacuzie.

Pacienții pot acuza diplopie vedere dublă și încețoșarea vederii. Disfuncția sistemului vestibular se testează prin proba Romberg.

nistagmus oftalmologic cum să înțelegeți că aveți hipermetropie

Pacientul este rugat să închidă ochii și să stea în picioare cu membrele inferioare apropiate unul de celălalt. În cazul în care există o leziune la nivelul sistemului vestibular, pacientul se va apleca involuntar pe partea afectată. Gradul de afectare al acuității vizuale la pacienții cu nistagmus congenital depinde de afectarea propriu-zisă a ochiului.

Unii pacienți pot fi capabili să citească majoritatea literelor de pe optotipul Snellen, în timp ce alții pot prezenta cecitate pierderea vederii totală sau parțială.

Gradul de severitate al nistagmusului poate varia în funcție de direcția în care este orientată privirea și distanță. Nistagmus oftalmologic multe persoane cu nistagmus prezintă o acuitate vizuală variabilă în funcție de condițiile exterioare. În situațiile stresante și în mediile aglomerate care presupun prezența multor stimuli vizuali, vederea va scădea.

 1. Sealex pentru vedere
 2. Nistagmus - Clinica OFTAPRO
 3. Tipuri de nistagmus și tratamentul acestei afecțiuni - bucovinaresort.ro
 4. Pentru mai multe detalii, sunați-ne la
 5. Nistagmus oftalmologic Tratamente funcționale pentru miopie
 6. Andreea Ciubotaru este medic primar oftalmolog, Doctor în științe medicale Autor: Dr.
 7. Îmbunătățiți runele de vedere

Foarte multe persoane cu nistagmus își găsesc o poziție particulară în care mențin capul, în acea poziție existând cele mai diminuate mișcări ale globilor oculari.

Tipul de investigații efectuate depinde de tipul nistagmusului vertical, orizontal sau rotator și de vârsta pacientului.

nistagmus oftalmologic test de vedere a gingiei

În cazul nistagmusului congenital, controlul și supravegherea oftalmologică sunt vitale. Se încearcă determinarea cât mai precisă a acuității vizuale în vederea corectării acesteia, pentru a facilita dezvoltarea cât mai corectă a aparatului vizual. Pentru aceasta se folosește optotipul Snellen, se testează vederea în diverse condiții de luminozitate și se testează câmpul vizual.

Se analizează și reacția pupilară la lumină reflex fotomotorse măsoară tensiunea oculară și se efectuează fundul de ochi.

Nistagmus | Centrul Medical Alexis

Aceste investigații sunt foarte utile pentru a pune în evidență o afecțiune oftalmologică ce poate determina nistagmus.

În cazuri mai rare este necesară înregistrarea activității electrice de la nivelul retinei numită electroretinogramă pentru a pune în evidență o afecțiune a retinei care poate determina nistagmus și poate duce la scăderea progresivă a vederii numită retinopatie pigmentară.

Rotary Nystagmus

Pentru un nistagmus dobândit, este necesară în general o examinare neurologică. Se fac niște teste care doresc declanșarea nistagmusului, acestea constând în: solicitarea pacientului să se rotească pe loc timp de 30 nistagmus oftalmologic secunde, după care este oprit și este rugat să privească un obiect fix; solicitarea pacientului să urmărească un pix ce este nistagmus oftalmologic în câmpul său vizual, orizontal și vertical.

Nistagmusul apare după sfârșitul primului test și în timpul celui de-al doilea test: ochii se mișcă încet într-o direcție, apoi vor nistagmus oftalmologic mișcări rapide nistagmus oftalmologic direcția opusă. În cazul în care nistagmusul este cauzat de o afecțiune neurologică, rapiditatea mișcărilor va depinde de cauza acestuia.

Pacientul va trebui să îi răspundă medicului examinator la următoarele întrebări: când a apărut prima dată nistagmusul? Electrooculograma înregistrarea mișcărilor globilor oculari - înregistrează activitatea mușchilor extrinseci ai globului ocular. RMN cerebral- cu sau fără substanță de contrast, pune în evidență anumite procese înlocuitoare de spațiu la nivel intracerebral tumori sau malformații cerebrale care pot determina ca simptom secundar nistagmus.

Nistagmusul dobândit dispare în momentul în care boala cauzatoare este tratată. În cazul nistagmusului congenital se corectează vederea cu ochelari sau lentile de contact, însă nistagmusul nu se corectează, cu toate că mișcările oculare involuntare se ameliorează odată cu corectarea vederii.

nistagmus oftalmologic autoexaminarea vederii

Uneori este necesară intervenția chirurgicală pentru a repoziționa mușchii care controlează mișcările globilor oculari. Acest lucru se face pentru a diminua amplitudinea mișcărilor capului necesare pentru a ajunge la nistagmus oftalmologic nul.

 • Mişcările pot fi în sens orizontal, vertical, rotator sau mixt.
 • Nistagmusul – Oftalmologie
 • Operatie Nistagmus Congenital - Preturi si proceduri - bucovinaresort.ro
 • Nistagmus oftalmologic - bucovinaresort.ro
 • Tratament nociv pentru ochi

Uneori sunt utilizate și medicamente în tratamentul nistagmusului dobândit, în principal la pacienții cu scleroză multiplă. Acestea ajută la reducerea mișcărilor globilor oculari și scad concentrarea pacientului asupra mișcărilor de nistagmus. Medicamentele utilizate sunt în general anticonvulsivantele, care scad degradarea neurotransmițătorului inhibitor GABA acid gama amino butiricscăzând impulsurile stimulatoare de la nivelul globilor acuitatea vizuală minus 4. Gabapentina și clonazepamul sunt cel mai frecvent utilzate.

La momentul actual s-a dezvoltat o tehnica de bio-feedback. Cercetătorii au căutat metode pentru a ajuta pacientul să conștientizeze mișcările nistagmus oftalmologic oculari și să le controleze.

Aceste tehnici de control se bazează pe semnale vizuale și audio biofeedback. Este foarte important de știut că mulți copii cu nistagmus nu prezintă și alte afecțiuni oculare, ale sistemului nervos sau nistagmus oftalmologic probleme de sănătate.

Informațiiimportante