Viziune carotidă

viziune carotidă

Această îngustare determină o scădere a fluxului sanguin la nivel cerebral și crește riscul de accident vascular cerebral, care se produce prin îngroșarea critică a arterei sau destabilizarea plăcii cu ruptură și embolizare distală. De aceea, evaluarea ecografică și eectuarea investigaţiei angioCT, asociat cu RM sunt frecvent utilizate.

viziune carotidă

Stentarea carotidiană este o metodă de revascularizare mai puţin invazivă faţă de revascularizarea chirurgicală. Se face sub anestezie locală, evită disecţia gâtului cu riscul consecvent de leziune de nervi periferici și este mai puţin dureroasă. Stentarea carotidiană se indică de primă intenţie pacienţilor cu risc cardiopulmonar crescut, pacienţilor cu viziune carotidă nefavorabilă, cu restenoză după revascularizarea chirurgicală, la cei cu intervenţii anterioare la nivelul gâtului, la pacienţii cu radioterapie sau la cei la care accesul este dificil.

viziune carotidă

Studiu de caz În urmă cu patru zile o pacientă în vârstă de 78 de ani, cu risc crescut cardiopulmonar, cu antecedente recente de chirurgie cardiacă cu protezare valvulară aortică și by-pass aorto-coronarian, a fost tratată cu succes prin angioplastie cu stent la nivelul arterei carotide interne stângi diminuând astfel riscul de accident vascular cerebral.

Într-o primă etapă s-a montat dispozitivul de tip umbreluţă de protecţie distală la nivelul vasului astfel încât pe toată durata procedurii pacienta a fost protejată de evenimente embolice, iar ulterior viziune carotidă montat un stent autoexpandabil, ce într-o ultimă etapă a fost viziune carotidă, astfel încât vasul și-a recăpătat calibrul iniţial.

Rezultatul final optim și îngrijirea atentă a pacientei în următoarele două zile au permis externarea ei în condiţii foarte bune.

viziune carotidă

Informațiiimportante