Viziunea poemului

viziunea poemului
  • Luceafarul se incadreaza in specia literara a poemului, specia de interferenta a epicului cultural, de intindere mare, cu un continut filozofic si caracter alegoric.
  • Sunteți pe pagina 1din 2 Căutați în document Poemul Luceafarul a aparut in anulin Almanahul Societatii Academice Social literare Romania Juna din Viena si a fost apoi reprodus in revista Convorbiri literare.
  • Ca specie literara, putem incadra textul drept poem, care este romantic prin amestecul genurilor si al speciilor.
  • Viziune 0 2 ce înseamnă

Text of Tema Si Viziunea Despre Lume Luceafarul Tema si viziunea despre lume :Mihai Eminescu- ,Luceafarul'' Poezia Luceafrul este considerat de ctre critici ca fiind cea mai reprezentativ poezie pentru opera liric eminescian deoarece aceasta conine ntreaga plaj tematic a discursului liric eminescian precum i ideologia romantic ce a modulat gndirea, inclusiv filosofic a lui Eminescu. Luceafrul se ncadreaz n specia literar a poemului, specie de interferen a epicului cu liricul, de ntindere relativ mare, cu un coninut filozofic i caracter alegoric.

3. Un potop de necurăție - Viziunea Apocaliptică - David Wilkerson (carte audio)

Totodat, Luceafrul este un poem romantic, realizat prin amestecul genurilor epic, liric i dramatic i al speciilor. Asfel, lirismul susinut de meditaia filozofic i de expresivitatea limbajului este turnat n schema epic a basmului i are elemente dramatice secvenele realizate prin dialog i dramatismul sentimentelor.

Poezia Luceafrul pune n discuie incompatibilitatea dintre geniu i omul de rnd.

vitamina b2 și vederea

Originalitatea textului eminescian const, deci, n problematizarea raportului de existen dintre fiina geniului i a omului comun, n condiiile n care povestea Luceafrului, desfurat pe alte coordinate, a fost preluat de Eminescu urmnd ca surse de inspiraie dou basme: Fata din grdina de aur i Miron i frumoasa fr corp. Tema romantic a poemului este problematica geniului n raport cu lumea, iubirea i cunoaterea.

In franta se raspundaste la inceputul secolului al XIX-lea. Cateva din trasaturile curentului romantic sunt: folosirea antitezei, personajele sunt exceptionale puse in situati exceptionale, personajele sunt din toate categoriile sociale, utilizarea tuturor speciilor literare. Opera se incadreaza in curentul romantic prin temele romantice geniul, iubirea, natura, cunoasterea, cosmogoniaviziunea poemului folosirea antitezei intre omul de geniu si omul comun si cele doua planuri, terestru si cosmic, prin sursele de inspiratie basmul "Fata din gradina de aur", propria biografie, mitologia romaneasca si filosofia germana. Nu in ultimul rand, amestecul genurilor literare este un procedeu romantic, poemul continand elemente de elegie, meditatie, idila si pastel. Tema poemului o reprezinta conditia omului de geniu intr-o societate mediocra, incapabila sa il inteleaga.

Iubirea se nate lent din starea de contemplaie i de visare, n cadru nocturn, relizat prin motive romantice: luceafrul, marea, castelul, fereastra, oglinda, visul.

Astfel, compoziia romantic se concretizeaz prin opoziia planurilor cosmic i terestru, respectiv prin opoziia a dou ipostaze ale cunoaterii: geniul i omul comun.

vezi 6 linii de vedere

Tema iubirii este ilustrat n text prin dou poveti de dragoste care definesc iubirea n mod diferit; pentru Luceafr iubirea este o cale superioar de cunoatere pentru care merit sacrificiul morii acceptnd moartea Luceafarul dorete, de fapt, s cunoasc ceva ce i este interzis n interiorul planului su existenial, deci s cunoasca ceva de dincolo de lumea sape cnd iubirea ilustrat n tabloul al doilea, de Ctlin i Ctlina, pune n lumin o definire a sentimentului mediata de eros, iubirea i erosul fiind cosubstaniale, iubirea pentru omul comun mplinindu-se prin eros n interiorul cuplului.

De asemenea, un al doilea element al textului viziunea poemului, relevant pentru prezentarea viziunii despre lume, este titlul poemului, care este, de fapt, motivul central al textului. Titlul susine alegoria pe vitamina vederii romantic a locului viziunea poemului n lume, vzut ca viziunea poemului solitar i nefericit, opus omului comun.

preoți despre restabilirea vederii

Alegoria nseamn c povestea, personajele, relaiile dintre ele sunt transpuse ntr-o suit de metafore, personificri i simboluri. Totodat, titlul unete dou mituri: unul romnesc, al stelei cluzitoare i altul grecesc, al lui Hyperion cel care merge pe deasuprasugernd natura dual a personajului de tip romantic.

cum arată viziunea minus 6

Motivul ngerului i motivul demonului sugereaz chipurile sub care se arat Luceafrul, amplificnd tensiunea liric a tririi emoiei erotice. Zborul cosmic, motiv literar ce relevsetea de iubire ca act viziunea poemului cunaoterii absolute, se intersecteaz cu nuanate motive ale timpului.

Totodat, particularitile prozodice ale textului sunt semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume.

Ulterior poemul apare in editia Principes ingrijita de Titu Maiorescu. Din punctul de vedere al curentului cultural caruia i se circumscrie, Luceafarul este o creatie romantica, in primul rand datorita surseu de inspiratie. La baza poemului se afla in primul rand sursele folclorice, doua basme Fata in gradina de aur si Fecioara fara corp culese de Richard Kunisch si mitul Zburatorului.

Antiteza dintre planul terestru i cel cosmic este sugerat, la nivel fonetic, de alternarea tonului minor cu cel major, alternare realizat prin distribuia consoanelor i a vocalelor. Muzicalitatea elegiac, meditativ a celor 98 de strofe ale poemului, este dat msura versurilor 7 8 silabe, ritmul iambic, rima ncruciat.

canalizează viața sănătoasă despre viziune

De asemenea, sunt prezente asonanele i rima interioar unaluna, zare rsareplec mple.

Informațiiimportante